Förhistoria fram till 1725  
         
  Före Järnbruket och Flerohopps grundande fanns det ett antal gårdar eller mantal med relativt stor befolkning. Gårdarna var Kvarnegården och Rås, men flera gårdar fanns och finns fortfarande i närheten och det är Kvarnekulla, Gummemåla, Kulla, Öjersmåla, Råddemåla och Gangsmad. Alla dessa gårdar fanns 1540 då de är dokumenterade. Se man till namnen så kan gårdarna vara anlagda någon gång från 1200-talet och till 1500-talets början. Ser man till hur naturen ser ut så kan det mycket väl ha funnits en del bebyggelse runt ån även tidigare. Det finns bara ett få tal fornminnen registrerade i närområdet och det är mest efter rester av järnframställning. Så kallade blästerugnar, som använts från järnåldern till sen medeltid.

Förutom det finns det en plats med tradition. På en backe vid Ljungbyån, kallad för Finnbacken, ska det enligt sägner spöka och man ska ha hittat skelett och svärd och det påstås ha stått ett slag där.

Andra spännande händelser i den Småländska historien är Dackefejden. Säkert har flera av bönderna i närheten av det som så småningom blir Flerohopp, varit delaktiga i fejden. Det som finns noterat är att en Truils Joensson i Gangsmad fick böta tre oxar, en stut och en tjur för att han skulle ha slagit ihjäl en knekt. Hur som helst så ledde Dackefejden till att Gustav Vasa började värva Småländska unga män till sina fänikor. De utländska knektarna klarade inte av den svenska terrängen. Det finns noterat att en ung man från Ravelsbygd blev värvad: Oluf Knop hette han och han fick fyra mark som handpenning. Detta var början på uppbyggnaden av regementen, indelta soldater och båtsmän.

Betydligt senare fanns det följande båtsmän (Sjömän i flottan) på olika båtsmanstorp i Flerohopps närhet:

Båtsmän 1851-60 i Flerohopp med omnejd.

Rotenamn Båtsmansnamn Rotens nummer
Stora Gangsmad Fors 196
Lilla Gangsmad Boglina 197
Gummemåla Krusare 200
Kulla Kullman 192
Kvarnegården Stamm 195
Kvarnekulla Durch 194
Råddemåla Råberg 257
Rås Blomster 193
Öjersmåla Öman 245
 
    text och bild där inget annat anges: Görel Eriksson