~ Kull 7 ~

.
Född: 2003-12-19

e. Geishagoll Sakhee, SIA n 
*IMP-USA 

u. PR & CH S*Yahtzee's Khara, SIA f

-
-


Llyr och Leir 6 veckor

Det här var Kharas tredje kull och allt var som det hade varit innan hennes två tidigare kullar. Vilket innebar att hon var helt lugn och visade minimala tecken på att något var på gång. Det var bara att vänta och försöka tolka hennes små tecken. Instinktivt anade jag att något var på gång och väntade ut henne. Fram mot klockan 23.00 den 23 december hittar jag henne i bohålan och de första tecknen på krystvärkar syns. Klockan 23.20 föddes den första ungen i kullen, en liten hane. Nästa unge, en hona, föddes klockan 00.16 den 19 december. En halvtimme senare, 00.45, kom nästa, en stor hane, tätt följd av ytterligare en unge, 01.03. Det var en liten hona. Sedan var det en paus på nästan 1 och en halv timme innan ytterligare en hona föddes klockan 02.20. Den sista unge föddes klockan 03.05 en hane. Allt gick som vanligt hur bra som helst och de andra katterna tittade intresserat på och hjälpte i viss mån till. Särskilt en av Kharas äldsta döttrar Blomma.

Den lilla honan som föddes som nummer två ville inte riktigt öka i vikt och den 20 december orkade hon inte längre. Kvar var fem ungar som ökade ordentligt i vikt
Nummer Vikt Namn Kön
#1 76 g Llyr anfon i Yahtzee
Hane
#2 68 g Lilla tass Hona
#3 104 g Leir ap Sakhee Hane
#4 69 g Cordelia verch Sakhee Hona
#5 78 g Creidyladd verch Sakhee Hona
#6 85 g Lir ap Sakhee Hane

-
# 1 

S*Flerocatt Llyr anfon i Yahtzee - SIA n

Ägare : Salla Franzen och Jonatan Eriksson

När Llyr var 5 dagar gammal råkade han ut för en otäck incident. Jag hittade honom i det närmaste livlös under gammelkatten Talle. Snabbt lyfte jag upp honom och började massera bröstkorgen på honom. Det gav omedelbart resultat, han drog efter andan och började röra sig lite försiktigt. Jag fortsatte med massagen tills jag såg att han var varm och rörde sig som en pigg kattunge. Llyr blev lite mörkare i pälsen efter den upplevelsen, men det berodde på att han blivit kall, annars tror jag inte att han fick några men av incidenten.

Llyr var redan från tidig ålder en riktigt kelen kattunge. Var med överallt, nyfiken och sällskaplig. Tillsammans med Leir var han den första kattungen som kom springande när jag kom hem från jobbet. Alltid vaken för upptåg. Särskilt mycket tyckte Llyr om min pappa, som tände i kakelugnarna innan jag kom hem från jobbet. Det var Llyr tvungen att inspektera. Leir där emot föredrog mig och min mamma

 

#2

S*Flerocatt Leir ap Sakhee - SIA d

  Ägare: Gun och Bengt Ahlgren

Leir var en mycket kelen och sällskaplig kattunge, som tyckte mest om mig och min mamma. Min pappa var han inte lika glad för. Redan från tidig ålder orienterade han sig mot människor. Leir följde mig överallt så fort han var stor nog. När jag satt skulle han vara i mitt knä ständigt med på allt, bara för att se att allt gick rätt till. Oftast följde han mig högljutt spinnande. 

När han var 12 veckor upptäcktes det att han hade öroninflammation. Leir visade inga tecken på att vara dålig, men det rann något illaluktande ur örat. Medicin sattes in, men den första kuren hjälpte inte, så en ny medicin sattes in efter någon vecka. Den hjälpte, snabbt, men det hela försenade Leirs flytt, med ungefär en månad. Det gav mig chansen att njuta av denna underbara kattunge lite längre, men det gjorde inte hans flytt lättare.

#3

S*Flerocatt Lir ap Sakhee - SIA d

Ägare: Salla Franzen och Jonatan Eriksson

Lir var från början mycket självständig, men samtidigt ville han vara med. Han var inte den första som kom och hälsade när jag kom hem, men heller inte den sista. En riktig buskatt var han. Först med att starta bus och brottas med sina syskon.

#4

S*Flerocatt Creidyladd verch Sakhee - SIA f

Ägare: Sara von Bahr - S*Oano

När ungarna var en dag gamla upptäckte jag något konstigt på en av kattungarnas svansar. Den hade blivit alldeles grå och slokade längst ut på spetsen. När jag tittade nogare på svansen såg jag en liten svart prick. Det såg ut som om ungen blivit biten i svansen. Den gråa delen torkade ihop och efter några veckor föll den av. Kattungen hade fått en halv svans, kattungen var Creiddylad. Förmodligen hade Khara bitit till i svansen när hon skulle bita av navelsträngen.

Creiddylad var från början en försiktig och bly kattunge, men ändå envis. Lite kluven till sin omgivning och vad hon vågade och inte vågade. Samtidigt var hon en liten tuffing som inte vek undan från sina syskons bus.

Så fort jag öppnade en burk med mat blev det ljud på lilla Creiddylad. Hon jamade högljutt, morrade ingen skulle ta hennes mat. Samtidigt vågade hon inte riktigt putta undan sina stora syskon. Maten räckte till alla så det var aldrig någon fara för att hon skulle bli utan mat. Hon jamade och morrade hela tiden medan hon åt.

 

#5

S*Flerocatt Cordelia verch Sakhee - SIA f

Ägare: Hon bor kvar hos mig som avelshona.

Cordelia är en bestämd liten dam, men också försiktig. Fast busar gör hon och det ordentligt och då helst med systerdottern Guinevere. Efter många olika turer så blev Cordelia kvar hos mig och när den tilltänkta avelshonan Guinevere fick livmoderinflammation flera gånger, så får Cordelia bli min avelshona istället. Fast man vet ju aldrig vad framtiden har att bjuda på. En rolig liten tös är hon i alla fall som med hög röst kommer och talar om att nu vill jag bli kelad. Med lika hög röst kan hon tala om att det är nog.
-

~ Om namnen ~
-

Namnet Llyr är en äldre form av Leir som senare blev till Lear, kung Lear. Allt är hämtat ur den keltiska/walesiska traditionen. Llyr var havsguden. Lir är den irländska varianten av Llyr och Leir.

Systrarna Creiddylad och Cordelia kommer sagan om Kung Lear. Creiddylad är den äldre varianten av Cordelia och var dotter till Lear/ Llyr.

Brödernas namn Llyr, Leir och Lir är olika varianter av samma namn. Llyr är den äldre formen av Leir som senare blev till Lear, kung Lear. Allt är hämtat ur den keltiska/walesiska traditionen. Llyr var havsguden. Lir är den irländska varianten av Llyr och Leir.