~ Kull 2 ~

.
Född: 22 september 1991

e. EC S*Soke's Stripe Brutus, SIA b 21

u. CH Cranehill Achshla, SIA n

-
.

Stamtavla
.


-

# 1 

S*Flerocatt Ossian (Osse) - SIA b

Ägare: Stannade hos mig som sällskapskatt.

Ossian var minst av de två ungarna i kullen och inte var han särskilt livlig heller i början. Efter ett besök hos veterinären och efter att han fått lite extra vätska under nackskinnet blev det mer liv i honom.

Som liten var Ossian en mycket söt kattunge och han var typmässigt den bästa av de två i kullen. Både Ossian och Talyessin växte upp till stora katter. Ossian var störst när det gällde tyngd och grovlek. Talyessin lite mer finlemmad men lika lång och högbent.

Ossian var sen med det mesta utom att bli könsmogen. Där var han tidigare än sin bror. Ska man vara ärlig så var inte Ossian den mest intelligenta katt jag träffat. Det syntes på blicken att han inte hade samma närvaro som brodern Talyessin och han hade ett helt annat kroppsspråk än de andra katterna. Var mer yvig i rörelserna hårdhäntare i sitt buffande och sedan blev han tvär ilsk när de andra inte förstod honom. Som tur var så lärde sig de andra katterna att handskas med honom. Ossian hade förmodligen inte klarat av stora miljöbyten så han fick stanna hos mig.

Han hade en egen het och det var att klockan 21.00 varje kväll talade han om att nu var det matdags, oavsett om matskålen var tom eller inte. Med sin mistlur stämma talade han om att nu ska här bli mat och han slutade inte förrän jag lagt något i matskålen.

#2

PR S*Flerocatt Talyessin (Talle) - SIA b

  Ägare: Stannade hos mig som sällskapskatt.

Talyessin var redan från början en mycket sällskaplig kattunge. Någon vecka gammal så kravlade han ut ur transportboxen, som fungerade som bohåla, och hälsade matte välkommen hem från jobbet. Desto äldre han blev desto fortare kom han farande, ivrigt väntande.

Talyessin var tidig med det mesta. Han öppnade ögonen när han var 4 dagar gammal, åt vuxen mat så fort han bara kunde. Morbror Lotus åt det och då tyckte Talyessin att han också kunde göra det. Ossian tyckte mest att vuxen mat var otäckt. Morbror Lotus var den som Talle sökte sig till tidigt, och deras gillande var ömsesidigt. Lotus lärde Talle allt han kunde, utom att pussas. Det enda Talle gjorde hos sin mor som riktigt liten vara att äta, men så fort han helt kunde livnära sig på vuxen mat så gjorde han det.

Honor som skriker och löper har Talle inget begrepp om vad de vill. Men han har lärt sig att om man biter dem i nacken så blir de tysta. Talle blir bara arg när de håller på och ylar så där, så att hålla ett stadigt tag i deras nackskinn håller dem tysta.
-

~ OM NAMNEN ~

Ossian

Ossian var en keltisk skald som besjöng den irländska hären, fianna. Namnet blev känt genom skotten James Machpherson, som på 1700-talet gav ut ”Ossians sånger”. Backgrunden till dessa sånger var gamla Irländska berättelser som kommit till Skottland och överlevt där. Ossian hade en sång som hette Oscar och det är genom dess popularitet som ”Ossians sånger” och genom kungahuset som dessa namn kommit till Sverige. Ossian och Oscar har namnsdag den 1 december.

Talyessin

Kommer från en av saga som på walesiska heter ”Hanes Taliesin”. Berättelsen beskriver hur pojken Gwion Bach sätts att röra i Ceridwens kunskaps brygd, som hennes son skulle få. Några droppar av den kokande drycken stänker upp på Gwions fingrar, som han stoppar i munnen. Därigenom ser han allt som hänt, sker och kommer att hända. Gwion flyr och grytan spricker och hela brygden rinner ut. Genom en jakt under förvandlingar blir Gwion slutligen uppslukad av Ceridwen, som nio månader senare föder en vacker pojke. Hon lägger honom i en skinnsäck och lägger honom i havet. Pojken hittas av en Prins som heter Elffin, han ger pojken namnet Taliesin, som betyder lysande panna. Taliesin blir Elffins hovbard och räddar honom vid flera tillfällen.

Taliesin kan också jämföras med andra barder/trollkarlar i keltisk tradition som Merlin och Gwydion.
Talyessin är en annan stavning för Taliesin den återfödde Gwion Bach.