~ Kull 4 ~

.
Född: 23 november 2001

e. SW'98 EC & PR S*Splendid's Union U2, SIA b 21

u. CH S*Yahtzee's Khara, SIA f


Stamtavla
-
.

Den 23 November 2001 föddes Kharas andra kull. Den förste föddes kl. 16.00 och den siste ca 20.45. Mellan den första ungen och den andra var det ett hopp på nästan 3 timmar. Unge nummer 2 föddes kl. 18.58, nästa kom 20.08 och den siste föddes alltså 20.45.

Ungarna ökade i vikt som de skulle, även om Rhiannon stod stilla i vikt under en vecka. Med lite tillägg så började hon också öka som hon skulle och tillägget behövdes bara under några dagar. På grund av att hon stod stilla i vikt ett tag var hon den minsta ungen och var så till de var 12 veckor gamla, då hade hon hunnit ifatt och förbi sin syster Boadicea. Pojkarna var från början större och särskilt då Myrddin, men mellan 2 och 5 veckor så ledde Gwydion viktligan, före och efter den perioden var Myrddin störst. Vid 14 veckors ålder vägde Myrddin strax över 2 kilo och Gwydion vägde nästan 1,7 kilo.
 
Nummer Vikt Namn Kön
#1 87g Rhiannon Hona
#2 89 g Gwydion Hane
#3 105 g Myrddin Hane
#4 86g Boadicea Hona
   
-
# 1   

GIP S*Flerocatt Rhiannon, DSM (Pysen) - SIA h 

Ägare: Anna Eriksson - S*Mockfjärdingen's

Rhiannon var från tidig ålder mycket kelen och tillgiven, kanske beror det på att hon som liten blev stödmatad. Hon tog med en gång den extra mat som gavs henne och hon åt den med god aptit. Förmodligen lyckades hon inte komma åt och få tillräckligt med mjölk hos mamma Khara. Det kan också bero på att Rhiannons äldre syskon, Connla, Branwen och Blodeuedd, var där och tog för sig vid mjölkbaren, när matte väl upptäckte det så blev de äldre syskonen utestängda från kattungerummet.

Rhiannon hade en viss förmåga att alltid gå mellan mattes fötter och spinna högljutt, vilket var bra för då gick det att höra var hon var. Hon var den ungen som började spinna först och spann högst och oftast.

I och med att hon var minst så kom hon in på ställen som de lite större syskonen inte kom in på, till exempel runt bäddsoffan i mattes vardagsrum. Bäddsoffan står tätt intill väggen, men där var utrymme nog för lilla ”Pysen” att ta sig in.

Namnet ”Pysen” fick hon redan första veckan, eftersom hon var minst. Att det blev Pysen och inte Pysan, beror på att jag från början trodde att det var en liten hane, men när det senare visade sig att det var en sköldpaddsmaskad liten katt och därmed en hona, så var hon ju redan en liten ”Pysen”.

Pysen gör numera stor succé som kastrathona på utställningar. En stolt gammelmatte följer hennes bravader.

#2

PR S*Flerocatt Gwydion (Milou)- SIA b

  Ägare: Jessika Nilsson

Gwydion var från tidig ålder mycket kelen och tillgiven. Han var försigkommen, mötte alltid matte vid dörren när hon kom hem från jobbet. Sedan hjälpte han ”Gammelhusse” när han tände i mattes kakelugnar och det var mycket viktigt att se till så att det tog sig ordentligt i kakelugnarna. Efter ett tag började brodern Myrddin också hjälpa till med det, men aldrig lika intresserat.

Gwydion var alltid mycket intresserad av vad matte höll på med i köket och ibland hjälpte han till med sysslorna också, fast mest satt han på axeln och tittade på - matte tyckte att det var säkrast så.

Gwydion hade en speciell brun plyschråtta som var den käraste leksaken av alla. När han lekte med den morrade han som ett lejon. Ingen annan fick ha hans älskade bruna råtta. Den fick han med sig när han flyttade och den lär vara i slamsor vid det här laget.

Han bor tillsammans med två Rex kompisar, Morris och Wilma. Wilma är den absoluta favoriten och de busar runt i lägenheten.

Lite då och då Har jag träffat på honom på utställningar. En stor elegant kastratkille, med samma förtjusning för utställningar som sin mor. Vilket innebär att han talar om att han inte gillar det, men finner sig i det.

 

 #3

EP S*Flerocatt Myrddin (Myran) - SIA d 21

Ägare: Bor kvar hos mig som sällskapskatt.

Myrddin var från allra första stund en mycket snäll kattunge. De andra kunde göra nästan precis som de ville med honom, vilket innebar att han hade hela pannan full med bulor. När han blev lite äldre och började försvara sig så slutade bulorna att dyka upp.

Myrddin tydde sig snabbt till storebror Connla. Det var precis som om han såg att de var av samma färg eller om det bara berodde på att de var av samma kynne, även om de är olika på många sätt. 

Redan från födseln har Myrddin varit stor, mycket större än de andra, även om Gwydion under några veckor var en aning större. Nu är han den största katt som jag har haft, hittills. Det vill inte säga lite med tanke på att Ossian och Talyessin var/är stora katter. Hoppas att han slutat växa nu annars blir det en tiger av honom och inte en siames.

Smeknamnet Myran kommer ur Myrddin. Från början var Myrddin en rödmyra som blev till en hästmyra, men det blev aldrig någon pissmyra eftersom han kastrerades innan han började skvätta ;-)

#4

CH S*Flerocatt Boadicea (Randee) - SIA n 21

Ägare : Eva Skogö och Stefan Bodlén - S*Annelövs

Boadicea var tidigt ganska självständig. Hon kunde ligga och sova lugnt och stilla medan syskonen hoppade runt omkring henne, ibland nästan på henne. Klättring och blomkrukor var också två av hennes stora favoriter. Hon var inte gammal när ”Gammelhusse” hittade henne halvvägs upp i julgranen, eller när han hittade henne högst upp på gardinstången i vardagsrummet. Yuccapalmer är också bra att klättra i särskilt när de är så stora som i huset i Flerohopp. Favoritplatsen när hon var liten var en stol innanför dörren till sovrummet, en plats som krävde en del klättrande för att man skulle komma upp. De andra var avundsjuka på att hon lyckades klättra upp dit och det tog ett tag innan de lyckades. Näste att lyckas var Gwydion.

Blomkrukor är mycket roligt att sitta i. Jorden som man får på tassarna kan man sprida ut både här och där. Det blir så söta spår på mattan. Åtminstone tyckte Boadicea det, dammsugaren som kom fram efter sådana äventyr var dock inte alls lika rolig.

Konstigt nog tog det ett tag innan Boadicea tyckte om att springa i trappan. Hon satt högst upp och jamade så övergivet medan syskonen skuttade som små studsbollar i trappan. Rhiannon som var minst hoppade glatt upp och ner för trappan.

Favoritleksaken var en röd julgranskula i plast. Om hon nu tog den under sin klättring i julgranen eller om hon tog den någon annanstans ifrån vet jag inte, men det var en liten kula som jag alltid har högt upp i granen. Hur som helst älskade hon denna kula, hon bar med sig den i snodden, upp för trappan och sedan lekte hon en stund med den och sedan bar hon iväg med den till ett annat ställe.

Randee har precis haft sin första kull med kattungar, 4 randiga Randee-miniatyrer blev resultatet. Nu har de vuxit ifatt mamma Randee och hunnit flytta hemifrån, men en fick stanna kvar hemma.

 

-
~ Om namnen ~
-

Rhiannon

Namnet Rhiannon kommer från den keltiska mytologin. Rhiannon är förmodligen en viktig keltisk gudinna. Möjligen är hon densamma som Epona, en hästgudinna. Epona kan vara en titel som betyder den gudomliga hästen. Namnet Rhiannon kommer från Rigantona som betyder stor drottning. Rhiannon förekommer som bifigur i några sagor ur sagosamlingen The Mabinogion. Dels i sagan ”Pwyll Lord of Dyfed” och i sagan ”Manawydan son of Llyr”.

Det finns två olika sätt att stava namnet på och det är Rhiannon och Riannon.

Gwydion

Gwydion har fått sin namn efter en av de mest imponerande gestalterna i den brittisk/keltiska mytologin Gwydion son of Dôn. Han är en mycket mäktig trollkarl och förekommer i en saga ur sagosamlingen The Mabinogion: ”Math son of Mathonwy”. I den sagan skapar han bland annat kvinnan Blodeuedd, ett namn som en av Gwydions systrar fått.

Myrddin

Myrddin har fått sitt namn från den keltiska traditionen. Där är Myrddin en av de stora barderna/trollkarlarna och grunden till Merlin.

Boaedica

Boadicea var drottning över Icenernas stam i Brittanien under den romerska kejsar Neros tid. Hon ledde sin stam i ett uppror mot romarna under året 61 eller 62 e.kr. Hennes här erövrade förläggningarna Camoludunum (Colchester) och Londinium (London) och förgjorde de romerska härarna på dessa platser. Kort därefter besegrades dock hennes här och Boadicea valde att ta gift och dog. Boadicea är en äldre namnform för Boudicca.