~ Kull 3 ~

.
Född: 15 januari 2001

e. SW'98 EC & PR S*Splendid's Union U2, SIA b 21

u. CH S*Yahtzee's Khara, SIA f

-
- Stamtavla
-
-

Kullen bestod av 6 ungar, men efter fyra dagar dog tyvärr den minsta ungen ”Pyret”, en liten hona som aldrig ville öka i vikt trots stödmatning. Det gjorde de andra ungarna även om Connla ökade sakta. Honorna i kullen var störst tills de var fyra veckor då Cuchulainn hade hunnit i fatt sin ena syster, Branwen. Blodeuedd var fortfarande störst i kullen och det tog ytterligare en vecka innan Cuchulainn även hunnit ifatt henne. En månad senare hade Bran hunnit förbi Cuchulainn och var störst i kullen.

 

Nummer Vikt Namn Kön
#1 ca 80g Bran Hane
#2 ca 80 g Connla Hane
#3 66 g "Pyret" Hona
#4 95g Branwen Hona
#5 85g Cuchulainn Hane
#6 96g Blodeuedd Hona

-
# 1 

CH S*Flerocatt Bran (Bruni) - SIA d 21

Ägare : Kristjana och Stefan på IS*Reykholts, Island

Bran föddes först, och hade en hög och ljudlig stämma redan som liten. 
Lite försiktig den första tiden, men har med tiden blivit en stor charmör. 
Är snäll mot de flesta människor
och har en förmåga att anpassa sig till de ställen han bor på, och till människorna där. Bran visade tidigt intresse för kattflickor och bor numera på Island där han är avelshane, en syssla som passar honom utmärkt. Hittills finns det fyra kullar efter Bran, varav en i Sverige. Mor till den kullen är S*Oano Leia Ori f, som egentligen skulle följt med till Island, om hon inte av misstag blivit dräktig. Tyvärr bor inte Bran hos þorbergur, för Bran kom inte överens med de andra katterna där, utan han bor hos Stefan och Kristjana på Reykholts katteri, tillsammans med två honor och en annan yngre hane som är Brans bästa kompis. Bran tar väl hand om sina små ungar när tillfälle ges.

På Island har det gått bra på utställningar för flera av Brans ungar bland annat med nomineringar och BIS. Besök honom gärna på hemsidan IS*Reykholts

#2

EP S*Flerocatt Connla - SIA d 21

  Ägare: Han bor kvar hos mig som sällskapskatt

Connla var den näst minsta ungen i kullen. I början växte han ganska långsamt, men han var väldigt charmig som liten och hade ett utseende som stack ut vilket det gör fortfarande. Connla fortsatte med att vara liten tills han var ungefär 8 månader, då satte han fart med växandet.

Det här med trappor var jobbigt tyckte Connla när han var liten. Jag fick bära honom upp och ner för trappan, medan hans syskon skuttade som små studsbollar. Ibland orkade han tre fyra steg sedan var det bara jobbigt. Det tog i och för sig inte så länge innan han också skuttade ner för trappan, men kunde han lura matte till att bära honom så gjorde han det. Ost var Connla galen i som liten, han kunde äta hur mycket ost som helst. Även Cuchulainn och Blodeuedd gillade ost men inte lika mycket som Connla. Tre små gökungar som skrek efter ost. Man kan bli stressad för mindre, och vid sådana tillfällen önskade man att kattungar inte hade så vassa tänder. Mattes fingrar hade ofta små sår och blodmärken efter ostälskande små katters tänder.

Connla är en lugn och harmonisk katt som tar det mesta med ro, men kan också vara en riktig liten retsticka. Särskilt roligt är det att få fart på mamma Khara och syster Branwen. Får han in dem i ett hörn så de fräser så är han nöjd. Myrddin hjälper också gärna till.

#3

"Pyret"

Pyret var den minsta ungen i kullen som aldrig gå upp i vikt. En liten söt katt som blev speciell i och med att jag försökte få henne att överleva. In i det sista var det gott gry i henne. Den sista gången jag såg henne vid liv, kravlade hon in under sina syskon och bort mot mjölkbaren. En halv timme senare hittade jag henne död. Hon låg ihopkrupen på sidan med ena tassen under sitt lilla huvud. Ibland hjälper det inte vad man gör, utan hon fladdrade i väg och blev en liten kattängel tillsammans med mina andra änglar. Hon blev fyra dygn gammal.

Undra vad det kunde ha blivit av henne? Hur som helst har hon lämnat outplånliga spår hos mig.

  #4

PR & IC S*Flerocatt Branwen - SIA f

Ägare: Bor kvar hos mig som avelshona.

Branwen var en mycket försigkommen ung dam. Hon var först med att rymma ut ur bohålan, hon var först med att ta sig ut ur lekhagen runt bohålan och hon var först med att hoppa ner i de stora katternas stora potta (en stor vit tvättbalja). Branwen lurade ut sina andra syskon på alla möjliga äventyr, bland annat lurade hon ner dem i de vuxnas potta, Branwen kunde ta sig ur själv men det kunde inte de andra. Jag vet inte om det är för alla dessa upptåg som hon nu får igen. Connla har en viss förmåga att få henne ur balans genom att vilja busa med henne. Hon tycker att hans bus är över hennes värdighet och fräser bara åt honom, vilket förmodligen är dit Connla vill att hon ska komma. Branwen är numera en försiktig katt som tar det säkra före det osäkra och flyr till ett säkert ställe där hon kan observera alla som kommer. På utställningar är hon mer frimodig än vad hon är hemma, hur det nu går ihop.

#5

PR S*Flerocatt Cuchulainn (Jussi) - SIA d 21

Ägare: Eva och Harald Jacobsen

Cuchulainn busade mycket med sina syskon och smälte in bra, stack inte ut så där mycket, men var en mycket trevlig liten katt. Tyvärr upptäcktes det ett måttligt blåsljud på hans hjärta, vilket var synd för han skulle annars ha passat bra till avelshane. Fast nu blev han en trevlig sällskapskatt, som dessutom går bra på utställningar.

Han hade vissa egenheter som stack ut och det var att hoppa upp i mattes famn från golvet, vilket han tyckte var roligt och som han lärde Connla, fast Cuchulainn hoppade högre. När han var kelen så visade han det genom att hålla tag om mattes hand, särskilt om matte killade en på magen.

Hos de nya ägarna finns det något som heter ”köksbärandet”  vilket innebär att Jussi springer ut i köket, jamar tills husse kommer och sedan ska Jussi bli buren och kelad med.

Precis som sin namne sagohjälten, dog han ung. Den 30 september 2004 somnade han in efter en kort tids sjukdom, förmodligen till följd av sitt hjärtfel.

#6

GIC S*Flerocatt Blodeuedd - SIA f

Ägare: Hon bor kvar hos mig som avelshona.

Blodeuedd var den största ungen från födseln och var störst tills ungarna var fem veckor gamla. Hon har alltid varit en lugn katt, med mycket behaglig försynt röst. Hon sticker inte ut åt något håll med sitt sätt, men däremot med sin ljusa bläs mitt i ansiktet. Hon är en mycket söt katt, kanske inte så extrem, men vacker och kommer nog att åldras med värdighet och bli bättre med åren.

Blodeuedd har en stor favorit i kattfamiljen och det är Talyessin. De trivs mycket bra tillsammans och har gjort det sedan Blomma var liten. De har ungefär samma temperament, busiga samtidigt som de är lugna. Inget rubbar dem i onödan, precis som Connla också för övrigt. Blodeuedds favoritplats i huset är att sitta eller stå på matsalsbordet, men med tassarna på fönsterbrädan och titta ut genom fönstret mot söder. Där kan hon sitta och jama för sig själv och är det någon annan katt ute, syskonen i rastgården, eller någon främmande katt, så jamar hon lite högre. Hon älskar rastgården där hon och Talyessin kan sitta hur länge som helst på sommaren.

Blodeuedd är en ganska stor hona och kommer förhoppningsvis bli en mycket bra avelshona.
-

~ Om namnen ~
-

Bran, Branwen

Bran är en sagohjälte från flera olika walesiska/keltiska sagor. Namnet betyder Korp eller Kråka. Den historia som jag först och främst hittade namnet i heter ”Branwen Daughter of Llyr”. Där förekommer Bran the Blessed son of Llyr. Bran var en av gudarna i den keltiska mytologin. Llyr var havets gud. I den sagan blir Branwen bortgift med Matholwch, kungen av Irland. Hon blir illa behandlad och hon ber sina bröder Bran och Manawydan om hjälp. Det blir krig och bara sju av Brans män överlever. Bran själv blir dödligt sårad. Branwen dör av brustet hjärta och begravs på ön Angsley. Brans huvud blir begravt i London på White Hills, där nu slottet the Tower finns eller där St Pauls finns.

Det finns även en annan saga med en huvudperson som heter Bran. I den sagan ger Bran sig ut på en lång båtresa till olika öar. De stannar till på Glädjens ö och på kvinnoön. Tiden går på ett annat sätt på dessa öar, så när de kommer tillbaka till sitt hemland finns det ingen som känner till dem. När en av männen i båten kliver iland blir det bara stoft kvar av honom. De andra männen stannar kvar i båten, berättar vad som hänt under resan och reser sedan tillbaka till de förtrollade öarna.

Cuchulainn

Cuchulainn kommer från en Irländsk hjälte i den keltiska ”Ulster-cykeln”. Namnet betyder Culains Hund och kan stavas på flera sätt: Cuchullin, Cu Chulainn, Cuchulain och Cuchulainn.

Vill man läsa hela berättelsen om Cuchulainn så finns den bland annat att läsa i boken: Keltiska sagor och myter från druider till kung Arthur. Av: Anne Ross

Blodeuedd

I en saga ur sagosamlingen The Mabinogion : ”Math son of Mathonwy”. Skapar den mäktige trollkarlen Gwydion en kvinna, Blodeuedd. Hon skapas utav blommor och växter och namnet betyder Blomsteransikte. Efter att ha svikit sin make blir hon förvandlad till en uggla som alltid får gömma sig för andra.

Connla

Connla med det eldröda håret är en kungason i en Irländsk folksaga, där Connla blir förälskad i en kvinna från de gröna kullarnas folk, alvfolket. Connlas far Conn gör allt för att hindra att de träffas, men Connla försvinner till slut i en kanot av kristall till ett lyckoland.